Ρύζια

  • Γεμιστά με ρύζι (Ρύζι Νυχάκι)

    Υλικά

    • 10 πιπεριές για γέμισμα
    • 10 ντομάτες για γέμισμα
    • 4 - 5 μεγάλες ντομάτες τριμένες
    • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμένα
    • 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
    • 1 ματσάκι ψιλοκομένο μαϊντανό
    • λίγο άνιθο (προαιρετικά)
    • 3/4 ποτηριού ελαιόλαδο
    • 15 κουταλιές της σούπας ρύζι νυχάκι (εάν οι πιπεριές και οι ντομάτες είναι μεγάλες, τότε αντιστοιχεί 1 1/2 κουταλιά για κάθε γεμιστό)
    • αλάτι

     

    Εκτέλεση

    Πλένουμε καλά τις πιπεριές και κόβουμε εκεί όπου είναι το κοτσάνι και αφαιρούμε τους σπόρους.
    Πλένουμε και κόβουμε με τον ίδιο τρόπο τις ντομάτες και αφαιρούμε το εσωτερικό τους, το οποίο το κρατάμε σε ένα δοχείο.
    Τοποθετούμε τις πιπεριές και τις ντομάτες όρθιες σε μια γάστρα πασπαλίζοντας το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι.
    Σε μιαλεκάνη τοποθετούμε το ρύζι, τις ντομάτες, τη μισή ποσότητα του ελαιολάδου, τον μαϊντανό, το δυόσμο, τα κρεμμύδια, τον άνιθο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τα γεμιστά μας κατά τα 2/3 περίπου και τα σκεπάζουμε με τα καπάκι.
    Τρίβουμε την ντομάτα, που την είχαμε κρατήσει, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό - ίσως και λίγο παραπάνω - αλάτι και το υπόλοιπο λάδι και περιχύνουμε τα γεμιστά. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμςε τα γεμιστά με σκεπασμένη τη γάστρα στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 20 λεπτά χωρίς το καπάκι για να ροδίσουν.