19
Ιούλ
Το Basmati, είναι μια ποικιλία αρωματικού μακριού λεπτόκοκκου ρυζιού, που καλλιεργείται παραδοσιακά στην Ινδία και το Πακιστάν.
Οι ρίζες της λέξης basmati προέρχονται από σανσκριτική γλώσσα, δηλαδή βας (vas, άρωμα) και μαγιούπ (mayup, ριζωμένο). Ενώ συνδυάζοντας το μαγιούπ αλλάζει το μάτι (mati) καθιστώντας το βασμάτι (vasmati).
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που πρέπει να ακολουθήσουμε πριν μαγειρέψουμε οποιοδήποτε ρύζι, είναι να το πλύνουμε πολύ καλά.
Αυτό το κάνουμε για διάφορους λόγους: Αρχικά το ρύζι συχνά περιέχει αρσενικό, είτε από το ίδιο το χώμα είτε από φυτοφάρμακα (που χρησιμοποιούσαν κυρίως παλιότερα). Ο άλλος λόγος που το πλένουμε, είναι για να απομακρύνουμε το πολύ άμυλο και να πετύχουμε σωστότερο βράσιμο για ένα σπυρωτό και αφράτο αποτέλεσμα και σαφώς καλύτερη υφή.
Επόμενο βήμα (προεραιτικά):
Αρωματίζουμε το ρύζι μας καλύτερα κατά το τη διάρκεια που βράζει. Πώς; Το καβουρδίζουμε ελαφρώς σε λίγο λάδι ή μαζί με τα μπαχαρικά που μας αρέσουν.
Αν το θέλουμε απλό, μπορούμε να βάλουμε μόνο ένα φύλλο δάφνης. Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση, μπορούμε να βάλουμε ξύλο κανέλας, μπαχάρι, ή κύμινο. Πολύ ωραίο είναι και με κάρδαμο ή με κουρκουμά. Δοκιμάστε με ό,τι σας αρέσει!
Η διαδικασία για τέλειο Basmati:
- 1 κούπα ρύζι Basmati Ωμέγα
- 1 ½ κούπα βραστό νερό
- αλάτι (κατά βούληση)
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.σ. λάδι ή βούτυρο (ελαιόλαδο, καρύδας, ηλιέλαιο κ.λπ.)
- Βάζουμε το Basmati Ωμέγα σε σουρωτήρι. Το ανακατεύουμε με τα χέρια μας και το πλένουμε μέχρι το νερό που βγαίνει να είναι καθαρό και όχι θολό. Αφήνουμε να στραγγίξει.
- Βάζουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το λάδι και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το ρύζι και τη δάφνη, καθώς και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα για λίγο.
- Προσθέτουμε το βραστό νερό. Αμέσως καλύπτουμε την κατσαρόλα με καπάκι και χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά. Δεν ανακατεύουμε ξανά από αυτό το σημείο και μετά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
- Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε με το καπάκι για άλλα 2-3 λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι, και αφρατεύουμε με το πιρούνι μας.
Ταιριάζει υπέροχα με όλα.. Καλή σας όρεξη!