-
Προετοιμασία
10'
-
Μαγείρεμα
120'
-
Έτοιμο σε
120'
-
5 μερίδες
Συστατικά
- 300 γρ. νερό
- 500 γρ. γίγαντες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κρεμμύδια φρέσκα
- 2 καρότα
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 400 γρ. ντομάτα κονκανσέ
- ½ ματσάκι μαϊντανό ή ‘άνηθο
- 4-5 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες
-
1
Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό για 8-10 ώρες..
-
2
Μεταφέρουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
-
3
Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα φασόλια, τα φύλλα δάφνης και βράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
-
4
Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο ταψί 25×35 εκ..
-
5
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
-
6
Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, κόβουμε σε φέτες το σκόρδο, κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες, κόβουμε τα καρότα σε μικρές φέτες και την πιπεριά σε μικρά κυβάκια.
-
7
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά που κόψαμε για 3-4 λεπτά.
-
8
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
-
9
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ντομάτα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
-
10
Αφαιρούμε από τη φωτιά και όλο το μείγμα το ρίχνουμε στο ταψί με τους γίγαντες.
-
11
Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο (ή τον άνηθο αν προτιμάτε τη γεύση του )το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό.
-
12
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά.
-
13
Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για αλλά 10-25 λεπτά να πάρει χρώμα.
Σημειώσεις
-
Σημείωση:
-
Σημείωση: