-
Προετοιμασία
30'
-
Μαγείρεμα
50'
-
Έτοιμο σε
90'
-
6-8 μερίδες
Συστατικά
- 6 χωριάτικα φύλλα κρούστας
- 150 γρ. βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
- Για τη γέμιση
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 600 γρ. λουκάνικο
- 200 ml Syrah κρασί
- 2 πράσα
- 200 γρ. κολοκύθα, τριμμένη
- 100 γρ. ρύζι μπονέτ, ΩΜΕΓΑ
- 1 φλιτζ. τσαγιού ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσουν
- 200 γρ. τυρί ρεγκάτο, τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μαυροσούσαμο για το πασπάλισμα
Οδηγίες
-
-
1
Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζω το κρασί και τα σύκα και τα αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζω τα λουκάνικα και αφαιρώ το φυσικό έντερο. Βάζω στο μούλτι το λουκάνικο και τα πράσα και τα πολτοποιώ μέχρι να μοιάζουν με κιμά.
-
2
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω το λουκάνικο με τα πράσα. Προσθέτω το ρύζι και πασπαλίζω με το mix αλατιού. Συνεχίζω το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά και προσθέτω το κουκουνάρι, τα σύκα μαζί με το κρασί τους. Μόλις εξατμιστούν οι αλκοόλες, προσθέτω την τριμμένη κολοκύθα. Ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτω το ρεγκάτο.
-
3
Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Αλείφω με βούτυρο μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και στρώνω τα 5 χωριάτικα φύλλα αλειμμένα μεταξύ τους με βούτυρο. Αδειάζω τη γέμιση και ισιώνω την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Γυρίζω τα φύλλα που εξέχουν από τη φόρμα και σκεπάζω τη γέμιση. Βουτυρώνω το τελευταίο χωριάτικο φύλλο και το διπλώνω σε χαλαρό πλισέ. Το στρώνω επάνω στη φόρμα και βουτυρώνω καλά με όσο βούτυρο έχει απομείνει. Πασπαλίζω με μαυροσούσαμο και ψήνω για 45-50 ώρα μέχρι να ροδίσει. Αφήνω την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά και ξεφορμάρω. Την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει.
-
Σημειώσεις
-
Σημείωση:
-
Σημείωση: